5 tény a dinókról amit rosszul tudtál a Jurassic Parkból

2018.07.20

Rengeteg dolgot tanulhatunk a dinoszauruszokról a Jurassic Parkból. Megtudtuk, hogy a Tyrannosaurus rex akár 50 km/h sebességre is képes vagy, hogy a Velociraptorok ember méretű fenevadak, akiket halálos karmokkal és fogakkal teremtetett meg Isten. Most néhány tévhitet kívánok eloszlatni annak érdekében, hogy pontosabb képet kapjunk ezekről a kihalt állatokról.

1. Mennyivel tud futni egy Tyrannosaurus Rex?

Ahogy fentebb említettem a filmvásznon akár az 50 km/h sebességre is képes volt. A valóságban ez nem egészen így nézett ki a Manchesteri Egyetem szakemberei szerint. A kérdés, hogy miért. A válasz egyszerű a T-rex hatalmas tömegéhez nem párosult megfelelő erejű csontszerkezet, ami lehetővé tette volna számára a futást. Pontosabban amint megpróbált volna ilyen sebességet elérni, a lábát törte volna. Csupán 5 m/s sebességre volt képes ami 18 km/h-nak felel meg. Így egy sportosabb fizikumú ember lesprintelné a mai világban. (Lehet mégsem volt olyan lehetetlen dolga a főszereplő hölgynek a Jurrasic Wordben a magassarkújával)

               Forrás: Google képkereső

2. Mekkora is volt a Velociraptor valójában?

A Velociraptor méreteire mindenki emlékszik ahogy arra a már ikonikusnak mondtahtó mondatra is, hogy "Ne menjetek a magas fűbe". A film szerint ezek az lények simán képesek voltak megölni egy embert a méreteikből és az adottságaikból kifolyólag. Valóságban azonban ezek az állatok akkorák voltak mint egy nagyobbacska pulyka

                       Forrás: Google képkereső

3. A T-rex csak vadászott?

A filmben a T-rexet mint hatalmas vadászt ismerhettük meg akit se a gyorsaság se a testalkat nem hátráltatott a zsákmányszerzésben... Pontosabban ahogy azt az első tényből is kideritettük a gyorsaság nem volt éppen az erőssége eme félelmetes fenevadnak. Így valószínűleg a T-rex dögevő és vadász is volt egyszere.

               Forrás: Google képkereső

4. Mi borította a Velociraptor külsejét?

A Velociraptor a filmben nemcsak hogy 4x akkora volt mint a valóságban de tollak helyett pikkelyejeket kapott..igen jól olvassátok a Velociraptor testét tollak borították. Ez a film harmadik részében látható, itt a Velociraptorok némi tollat is kaptak. 

                                        Forrás: google képkereső

5. A Dilophosaurus

A Dilophosaurus a filmben körülbelül 1 méter magas 1,5 méter hosszú dinóként van bemutatva, ami képes mérget köpni és nyakfodorral rendelkezik. A valóságban ezek a dinoszauruszok 7 méter hosszú és 2,5 méter magas 400 kilós élőlények voltak, továbbá semmilyen bizonyíték sincs arra, hogy mérget köptek volna vagy, hogy nyakfodorral is rendelkeztek. Az első részben azért lett le kicsinyítve, hogy beférjen az autóba. Utána meg érdekes lett volna, ha a többi részben máshogy ábrázolják őket. 

Jurassic Parkban a Dilophosaurus

Forrás: Google képkereső

Valóságban a Dilophosaurus

Forrás: Wikipédia

 Ezektől a tényektől függetlenül akkor is a Jurassic Park az egyik legjobb dinós film sorozat, ha nem legjobb. Ez természetesen emberfüggő. De egy biztos a legtöbb ember ezen felnőve ismerte meg eme csodás lényeket.